Jaz
Jaz
izdavač: Arhipelag, Beograd, 2016.
broj strana: 140

Jaz, drugi po redu roman Darka Tuševljakovića, nagrađen je Evropskom nagradom za književnost, koju dodeljuju Federacija evropskih knjižara, Evropski savet pisaca i Federacija evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije za kulturu. Ova prestižna nagrada dodeljuje se izuzetnim književnim talentima koji svojim delom ističu kulturno i jezičko nasleđe Evrope.

 

Naslov romana – Jaz – predstavlja metaforu za odsustvo istinskog odnosa među likovima. Naime, sem generacijskog jaza, predočenog kroz odnos oca i sina, jaz između ova dva, inače ključna lika romana produbljen je nametanjem pitanja homoseksualnosti. Istovremeno, jazom se predstavlja i prostor između pojedinaca i društva kada je ono totalitarno. Roman čine dva dela različito temporalno i prostorno locirana. Razarajući hronološki sled događaja, autor kroz dve priče, koje se na samom kraju stapaju u jednu, pruža celovitu sliku Srbije u devedesetim godinama dvadesetog i na početku novog veka. Autoritativni otac u prvom delu romana predstavlja sve ono što bi moglo biti okarakterisano kao patrijahalno – strogo vaspitanje sina, prezir prema homoseksualcima – dok drugi deo romana, kroz lik sina, afirmiše moderno koje osporava nametnute patrijahalne vrednosti – homoseksualnost, napuštanje zemlje, pobuna protiv strogog vaspitanja.

 

Ekonomišući jezičkim izrazom, Tuševljaković virtuozno, u naznakama ili čak odsustvom govora oslikava unutrašnji život svojih junaka. Fantazmagorični elementi, izbor toponima – Krf i Kragujevac – pripovedana sećanja ispovedno intonirana, egzistencijalna pitanja, među kojima u prvi plan izbija pitanje odlaska ili ostanka u zemlji koja je je promenila svoje granice, suptilno uvedeno pitanje seksualnosti, čine Tuševljakovićev roman aktuelnim i bliskim publici.

Odlomak iz dela

David mi je jednom rekao da sve uvek zavisi od nas i da nam niko drugi ne može pomoći ni u čemu. Naravno, slagao me je. To je bilo pre nego što mi je ispričao za svoju sobu, ali svejedno, čak i da sam pomenutu mudrost čuo posle tog neverovatnog otkrića, ne bih je shvatio ni drugačije ni bolje. „Sreća“, rekao je, „to je ono što sami zamislimo. Magija takođe.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.