Do sutra
Do sutra
izdavač: Clio, Beograd, 2016.
broj strana: 165
naslov originala:
En attendant demain
prevodilac: Ljiljana Mirković

Nataša Apana je francuska književnica indijskog porekla, rođena na Mauricijusu. Za roman Poslednja braća, koji je preveden na 16 jezika, dobila je brojna priznanja.

       Radnja romana Do sutra odvija se u provinciji, na obali Atlantika, gde će se supružnici Adam i Anita doseliti nakon napuštanja Pariza, u kojem su se upoznali tokom godina studija. Pripovedač nas, u nekoj vrsti prologa, upoznaje sa sudbinama glavnih junaka, a potom ih postepeno uvodi u pripovest i raspreda nit koja je dovela do tragičnih ishoda njihovih života. Glavna junakinja, poreklom sa Mauricijusa, čezne da napiše roman kao potvrdu svog spisateljskog talenta. Adam, njen suprug, takođe želi da svom poslu da autentični umetnički pečat. Zatvorenost provincijske sredine i stihija svakodnevnice dovešće do otuđenja supružnika, a muzički štimung koji nedostaje ovom odnosu daće neobična mauritanska imigrantkinja koja neprestano beži od sopstvene  prošlosti, sudbine, života.

     Roman Do sutra, za koji sama autorka kaže da je nastao na osnovu njenog dnevnika o „podeljenosti vremena“, ispričan je iz perspektiive žene koja traga za kreativnom inspiracijom, dok joj život protiče u ulozi majke i supruge, pokušavajući da prevaziđe osećaj nepripadanja mestu, vremenu, trenutku Dinamiku pripovedanja autorka postiže nagoveštajima, reminiscencijama, asocijacijama – neprestanim preplitanjem različitih vremenskih ravni, produbljuje se jaz između intimnih želja, potreba i ambicija junaka, sadašnjosti koja traje i sutrašnjice do koje se ne stiže.

Odlomak iz dela

  Staklena činija pada na pod i rasprskava se kratkim zvukom. Zrna graška se tiho kotrljaju na sve strane. To ne traje dugo, ali je dovoljno da se život izmeni.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.