Careve oči; Srebrena česma
ključne reči:
,
Careve oči; Srebrena česma
izdavač: Sova publlishing, Sarajevo, 2015.
broj strana: 267

Džemaludin Latić (1957, Pridvorci, Gornji Vakuf, Bosna) završio je Fakultet islamskih nauka i Filozofski fakultet (Odsek jugoslovenskih književnosti te I stepen Filozofije i Svetske književnosti) u Sarajevu, nakon čega je završio postdiplomske studije Svetske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je o temi jezičkostilskog i’džaza (nadnaravnosti) Kur’ana na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Zastupljen je u svim antologijama poezije Bosne i Hercegovine.
Delo Careve oči; Srebrena česma predstavlja zbirku poezije za decu. Reč je o poeziji koja na jedan specifičan način uspostavlja dijalog sa svetom detinjstva.
Analizirajući njegove pesme, možemo zaključiti koliko je pisac privržen svome rodnom kraju kojeg u mnogim pesmama opisuje sa velikom ljubavlju i uz veliku izraženost divljenja prema zavičaju.
Takođe, kroz njegove reči možemo uvideti njegovu religioznost, veliko poštovanje prema veri, te naglašavanje važnosti i veličanje iste.
Latić svoju poeziju temelji na islamskoj viziji sveta, što je bitna, ali ne i presudna odrednica njegovog pesništva.

Autor preporuke:
 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.