Pohvala Ludosti
ključne reči:

Pohvala Ludosti
izdavač: Mono i Manana, Beograd, 2002.
broj strana: 168
naslov originala:
Stultitiae laus
prevodilac: Darinka Nevenić Grabovac

Imajući za cilj da opiše i objasni ljudsku prirodu, Pohvala ludosti je svedočanstvo o vremenu u kojem su ljudske vrednosti na velikom ispitu. Delo je pisano u prvom licu, a narator je Ludost koja kroz ironiju i sarkazam približava stanje stvari u poludelom svetu. Erazmo prepušta Ludosti da kaže kolika je prednost onih koji su sa njom u dobrim odnosima jer ona vlada svetom. Ludost ima i sluge kojima se zahvaljuje jer bez njih ona ne bi postojala, a to su: Samoljubivost, Laskanje, Zaboravnost, Lenjost, Naslada, Lokomislenost, Razuzdanost, Gozba, Tvrdi san. Iako nije ateista, Erazmo je, kritikujući stanje u društvu, najoštriji u kritici kardinala, papa i celokupnog sveštenstva. On ih čak i ismeva ali to nije ismevanje radi pukog ismevanja. To je pravo stanje stvari koje je puno licemerja, egoizma, lišeno milosrđa, ljubavi i skromnosti. Iako je zbog sadržaja bila zabranjivana, knjiga je za kratko vreme doživela čak sedam izdanja. Njena popularnost se sastojala u tome što je izražavala vekovne težnje surovo potlačenih masa koje su se na razne načine bunile u toku čitavog srednjeg veka. U Pohvali ludosti su, na jedan poseban način, napisane mnoge istine o svetu u srednjem veku koje nije smeo da kaže nijedan drugi Erazmov savremenik.

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Isto tako bi i kardinali morali misliti da su naslednici apostola i da se od njih očekuje isto ono što su radili apostoli; da nisu gospodari već čuvari duhovnih dobara o kojima će morati kasnije da polažu najtačniji račun.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.