O Gnevu
ključne reči:

O Gnevu
izdavač: Srđan Javorina i drugi UŠĆE o.d, Beograd, 2002.
broj strana: 117
naslov originala:
Ad novatum de ira
prevodilac: Nada Todorović

Jedan od najpoznatijih predstavnika rimskog stoicizma Lukije Anej Seneka u delu O gnevu“ daje nam u vid u tu, kako kaže, „najružniju i najpomamniju strast koja kada ovlada čovekom  pravi od njega bezumno biće“. Čovek treba da ostvari unutrašnji mir, spokojstvo i nepokolebljivost duše. To ne može nikako dostići gnevom i upravo u tome je veličina čoveka – da uspe da ga potisne u sebi. Mnoge strašne stvari su se desile kada su carevi i vladari bili obuzeti ovim strašnim stanjem. Često su njihovi najbliži plaćali glavom izlive gneva.

U gnevu čovek donosi loše odluke zbog kojih se posle kaje i koje mogu da mu odrede dalji tok života. On za ovakve ljude kaže da su bolesni da imaju bezuman pogled, a lice im postane crveno poput krvi koja navire i želi da proključa. Opisujući prirodu gneva i njegove posledice, Neronov učitelj, zapravo, daje smernice za dobar i pravedan život. Vrlina je put kojim treba ići i onaj ko je razvije moći će lako da savlada gnev i njegove posledice. Samo kroz vrlinu možemo doći do sreće koje je i suština dobrog življenja. Čovek mora živeti u saglasnosti sa prirodom, a jedan od uslova je i da ne podlegne uticaju gneva. Ova knjiga nam govori o tome kako najgore strasti deluju na nas i kako ih prevazići. Ukratko, ovo je knjiga o mudrosti.

Autor preporuke:
 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.